Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs3/57/kellohar/public_html/wp-includes/post-template.php on line 284

Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/fs3/57/kellohar/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841

Klassikot: Tag Heuer Carrera Chronograph Calibre 16

| loka 28, 2016 | Katsaukset, kelloharrastajat, Klassikot

Kelloklassikoita käsittelevän juttusarjan aloittaa Tag Heuerin perinteikäs kronografi. Mallisarja juontaa juurensa aina vuoteen 1969 jolloin Heuer esitteli ensimmäisen autourheiluhenkisen Carrera-kronografinsa. Autourheilusta paljon ammentavasta kellosta on tullut ajan saatossa milteinpä synonyymi Heuerille, mutta monelle kelloharrastajalle lienee kuitenkin yllätys, että Carrera on ollut mallisarjana koko historiansa hyvin elävä ja Carrera-variaatioita erilaisilla kuorilla ja tauluilla on ollut kymmenittäin niin Heuerin (1969-1984) , kuin myöhemmin Tag Heuerin (1996-)  aikana. Nyt käsittelyssä oleva malli on itseasiassa Carrera-sarjan 9:s versio ja se esiteltiin ensimmäisen kerran vuonna 2004. Tässä jutussa tarkastelun kohteena oli jo 10-vuotias, vuonna 2006 valmistettu kello.  

Klassikot

Juttusarjassa esitellään kuukausittain harrastajien keskuudessa klassikko-aseman saavuttaneita kelloja.

Calibre 16 – Klassikko Carrera

Kelloharrastuksen näkökulmasta koneistomallilla Calibre 16 (joka on Tag Heuerin nimitys ETA:n Valjoux 7750-koneistopohjalle rakennetulle koneistolle) varustettu Carrera (CV20XX) ei ole ehkä jännittävin Carrera. Kyseessä on kuitenkin takuuvarma klassikko.  Kyseisellä koneistolla valmistettiin lopulta useaa erilaista variaatiota eri värein ja day-date toiminnoin, mutta ”perusmalli” jonka tunnistaa pelkästä päivyristä, lienee lopulta malleista suosituin –eikä suotta.

Carreran olemus avautuu välittömästi hyppysiin otettaessa. Yksinkertaisesti vain valitettavan harvoin tulee vastaan samanlaisia kelloja joissa mittasuhteet sekä kuoressa, rannekkeessa että taulussa ovat yhtä harmonisesti tasapainossa keskenään. Kellon halkaisija on käytännössä lähes kaiken kokoisiin ranteisiin sopiva 41mm ja sen lyhyet mutta muotoillut korvakkeet eli lugit, tekevät kellosta hyvin miellyttävän käyttää. Kellossa on muutenkin perusominaisuudet hyvin kohdillaan, ranneke tuntuu jämäkältä vielä vuosien käytön jälkeen ja kellon hieman kupera safiirilasi on säilynyt naarmuttomana. Itse taulu on palkkimaisine indekseineen kiireetön ja sen vuoksi on melkeinpä mahdotonta sanoa kuuluuko kello enemmän sportti- kuin yleiskellojen genreen. Joka tapauksessa kyseessä on laite joka muotokielensä puolesta on soveltuva autoradoilta häihin ja hautajaisiin – ainakin jos on valmis taivuttamaan etikettiä hieman.

Entä ne huomioitava seikat? Carreraa voi pitää melkeinpä täydellisenä jokapaikan kellona, mutta omat rajoitteensa silläkin on. Tuotannon alkupään Carrerat ovat virallisesti vesitiiviitä vain 50 metriin asti (2004-2009). Vuonna 2009 Tag Heuer päivitti krono-painikkeiden tiivisteitä ja nosti vesitiivyysohjeistuksen 100:n metriin. Samassa yhteydessä myös ranneketta päivitettiin hieman paksummaksi.  Kauniiksi kehuttu taulu ei puolestaan sisällä käytännössä juurikaan itsevalaisevaa lume-ainetta, ja viisareiden lume-palkit ovat ohkaiset. Kellosta saa kyllä yölläkin selvä, mutta pienin muutoksin Carrerasta olisi saanut vieläkin käytettävämmän. Kellon korvakkaiden väli on perinteinen 20mm, minkä ansiosta siihen on helppo löytää tarvikerannekkeitta – moderniin makuun väli on pari milliä turhan kapea, mutta toisaalta makuja on monia.

Entä se koneisto? Calibre 16 on käytännössä ETA:n valmistama 7750 pienin Tag Heuerin viilauksin. Teknisesti suuntautuneet harrastajat haikailevat varmasti mieluummin El Primero –pohjaisen Calibre 36:n tai 2013 esitellyn inhouse-koneisto Calibre 1887:n perään, mutta hyvin säädetty Calibre 16 puoltaa paikkaansa muutoin helposti ja edullisesti huollettavana koneistona paremmin kuin hyvin – ja juuri tästä syystä kello on erittäin hyvä valinta myös teknisessä mielessä. Testissä ollut kello kävi tarkasti COSC-arvoissa ja muutenkin kokemukset 7750-pohjaisista koneista ovat lähtökohtaisesti erittäin hyvät.

Kuuluisat Suomi-hahmot

Suomalaiset julkisuuden henkilöt ovat kunnostautuneet tämän kellomallin esittelyssä kattavasti. Ensimmäisen kerran malli sai mediahuomiota osakseen Diili-sarjan toisella tuotantokaudella kun Carrera nähtiin Hjallis Harkimon ranteessa. Myöhemmin kellon hieman kohuakin aiheuttaneessa esittelyssä kunnostautui vasemmistopoliitikko Paavo Arhinmäki kuuluisan Sotši-olympiamatkan yhteydessä.

Kenelle?

Tag Heuer Carrera Calibre 16 (CW20XX) kelloja voi suositella lämpimästi yleiskelloksi uimareita lukuunottamatta melkeinpä kenelle vain. Pitkä ja merkittävä historia, ajaton muotoilu, erinomainen ranneistuvuus sekä varmaakin varmempi laadukas perustekniikka pitävät huolen siitä, että kellosta saa rahoilleen vastinetta. Hyvänä puolena on vielä mainittava, että Carreran hinnat ovat käytettyinä pysyneet varsin kohtuullisena. Vasta huollettu tarkastelussa ollut kello vuodelta 2006 kustansi käytettynä yksityiseltä hankittuna noin 2000 euroa. Klassikkomalli on edelleen Tag Heuerin tuotannossa ja sen suositushinta on 3910 euroa.

Carreran tulevaisuus

Carrera-sarjasta on viimeisen kymmenen vuoden aikana kehkeytynyt Tag Heuerin merkittävin mallisarja yhdessä neliskanttisen Monacon kanssa. Uusimmat Carrerat ovatkin saaneet runsaasti teknisiä päivityksiä osakseen ja samalla kellojen hinnat ovat nousseet. Calibre 16 Carreran voi odottaa pitävän hintansa oikein hyvin, ja mikäli vertailukohtana käyttää Omegan Speedmaster-mallistoa, voi Carreroiden hintojen arvioida nousevan tulevaisuudessa.

Omega Planet Ocean 600m 39,5mm, tekniset tiedot:  

Malli -215.30.40.20.03.001, Halkaisija - 39,5mm, Paksuus - 14mm, Safiirilasi, Lasinen takakansi, 55h käyntivara, Päivyri, Vesitiivis 600m

  • Tekniikka & koneisto 75%
  • Yleinen viimeistelyn taso 79%
  • Soveltuvuus eri käyttötilanteisiin 89%
  • Rannekeen toteutus 75%
  • Hinta-laatusuhde / vastinetta rahalle 90%

Varma klassikko melkein kaikkiin tilanteisiin

Carrera Chronograph on varma valinta joka soveltuu yleiskäyttöisyytensä vuoksi myös ainoaksi kelloksi. Hyvä viimeistely, pomminvarma tekniikka ja ajaton muotoilu yhdistettynä hienoon historiaan tarjoavat kiinnostavaa ja tyylikästä vastinetta rahalle.

Joonas Kokko  Joonas on Kelloharrastajat Suomi FB-ryhmän perustaja ja ylläpitäjä. Hän on ollut intoihimoinen kelloharrastaja jo 15 vuoden ajan ja erityisenä kiinnostuksenkohteena ovat muotoilultaan ajattomat ja mahdollisimman moneen käyttötarkoitukseen sopivat kellot.
Share This