Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs3/57/kellohar/public_html/wp-includes/post-template.php on line 284

Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/fs3/57/kellohar/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841

Kelloharrastajat Suomi

KELLOHARRASTAJAT-YHTEISÖN SÄÄNNÖT

Tällä sivulla on koottu Kelloharrastajat (KH) -yhteisöä koskevat säännöt joita noudetaan Facebookissa olevassa Kelloharrastajat-ryhmässä. Säännöt ovat koottu tälle nettisivulle, jotta siihen on helpompi viitata linkityksellä keskusteluissa. Sääntöjen osalta kaikkien jäsenten oletetaan lukevan kohdat 1-3 ja 6.. Mikäli aiot myydä ryhmässä kelloja tai kelloaiheisia tavaroita, tutustu myös myyntiä koskeviin sääntöihin. Kysymyksissä auttaa ylläpito sekä info@kelloharrastajat.fi

Yhteisön ylläpitäjinä toimivat Joonas Kokko (perustaja), Joakim Calais, Olli Humalamäki, Timo Pärssinen, Mikko Laiho, Mika Rulamo, Kristian Salonen ja Samuli Karjalainen.

SISÄLTÖ

 1. Ryhmän tarkoitus ja toiminnan periaatteet
 2. Keskustelua koskevat yleiset säännöt
 3. Linkitykset, kuvat ja markkinointi
 4. Yksityisten myynti-ilmoittelua koskevat säännöt
 5. Kauppiaiden ja elinkeinonharjoittajien toimintaa koskevat säännöt
  1.  Markkinoinnilliset viestit
  2.  Uusien kellojen alennuskampanjat
 6. Ylläpitäjien toiminta
 7. Feikit ja väärennökset
 8. Tapahtumat

1. RYHMÄN TARKOITUS JA TOIMINNAN PERIAATTEET

Kelloharrastajat-yhteisö on perustettu kellokulttuurin kehittämistä ja edistämistä varten. Kellokulttuuriksi mielletään kaikki, mikä edistää kelloihin liittyvää tietoisuutta, tuntemusta tai asennoitumista. Yhteisö tarjoaa mahdollisuuden keskustella ja vaihtaa näkemyksiä kelloista ja kaikesta niihin liittyvästä, sekä mahdollisuuden myydä ja ostaa kelloja toisilta yksityisiltä henkilöiltä. Ryhmään ovat tervetulleita KAIKKI kellot ja harrastajat tai kelloista kiinnostuneet kellojen arvoon tai tunnettavuuteen katsomatta. Ryhmässä tehtävät ylläpidolliset päätökset ja ratkaisut pohditaan isossa kuvassa ”miten tämä vaikuttaa kellokulttuuriin positiivisesti” kysymyksen valossa.

Ryhmään ovat tervetulleita lähtökohtaisesti suomalaiset kelloharrastajat ja kelloista kiinnostuneet, sekä suomalaisesta kelloharrastamisesta kiinnostuneet ulkomaalaiset.

2. KESKUSTELUA KOSKEVAT YLEISET SÄÄNNÖT

Jäsenten odotetaan keskustelevan hyvien tapojen mukaisesti. Syyttely, nimittely tai häiriökäyttäytyminen johtaa ryhmästä erottamiseen. Häiriökäyttäytymiseksi katsotaan jatkuva aiheen ohi keskustelu tai keskustelun tarkoituksellinen häirintä. Keskustelussa tulee käyttää maalaisjärkeä ja noudattaa yleisiä hyviä tapoja.

Henkilökohtaisuuksiin meneminen on keskustelussa ehdottomasti kielletty, kuten myös kaikki rasistiset tai toista henkilöä tai henkilöryhmää diskriminoivat puheenvuorot. Myös poliittiset puheenvuorot ja kannanotot kuuluvat muualle. 

Keskusteluissa on luonnollisesti sallittua väitellä kelloista, niissä esiintyvistä ratkaisuista tai esimerkiksi valmistajan historiasta. Hyvien tapojen mukaisesti odotamme, väittelyt ja kiivaat keskustelut pysyvät asiassa, eivätkä muutu henkilökohtaisiksi. Ryhmässä on käytössä myös herrasmies/nais-sääntö jonka mukaisesti on kohteliasta myöntää ja pahoitella, mikäli on ollut tullut vahingossa ilmaisseeksi asiat rimaa hipoen. 

Ryhmässä julkaistun sisällön jakaminen muihin ryhmiin tai tiedoituskanaviin on erikseen kielletty. 

Ryhmän ylläpito pitää oikeuden toimia häiriötilanteissa parhaaksi katsomallaan tavalla. 

Mikäli ryhmän jäsen saattaa toimillaan tai aikaisemmalla toiminnallaan ryhmälle selkeää mainehaittaa, pidättää ylläpito oikeuden päättää olla ottamatta henkilöä mukaan ryhmään tai erottaa hänet. Mainehaitaksi voidaan katsoa esimerkiksi julkisuudessa noteerattavat rikokset tai leimalliset rasistiset puheenvuorot.

3. LINKITYKSET, KUVAT JA MARKKINOINTI

Yksityisten jäsenten on sallittua ja toivottua julkaista ryhmässä linkkejä, kuvia ja muuta materiaalia. Kaiken materiaalin tulisi olla perusteltavissa kellokulttuuria ja kelloharrastamista edistäväksi. Tällaista materiaalia voivat olla esimerkiksi linkit valmistajien sivuille, tai kelloblogeihin, youtubeen tms. Kelloista on erittäin toivottavaa julkaista myös valokuvia. Kuvien ja julkaisujen suhteen odotetaan noudattavan hyvää makua (ryhmässä on myös alaikäisiä harrastajia).

Kauppiaat ja ammatinharjoittajat voivat julkaista myös tietyin rajoituksin omaa liiketoimintaa tukevaa materiaalia (kts. kohta 5).

4. MYYNTI-ILMOITUKSET

Ryhmässä on sallittua julkaista myynti-ilmoituksia. Ilmoitukset ovat sallittu vain yksityishenkilöiden osalta, kauppiaiden suorat myynti-ilmoitukset ovat rajoitettu kohdan 5. mukaisesti. Julkaistessasi ilmoitusta, valitse julkaisua kirjoitettaessa ”Lisää”-painikkeen alta ”Myy” – kohta, tällöin voit julkaista parhaan näkyvyyden saavan ilmoituksen. MIKÄLI ET TIEDÄ KELLOLLESI SOPIVAA HINTAA, voit kysyä sitä ryhmässä kuvan kera suoraa, tai katsoa osviittaa esimerkiksi Chrono24-palvelun kautta.

4.1. Jokaiseen myynti-ilmoitukseen kuuluvat pakollisina tietoina kellon merkki, malli, pyyntihinta, valokuva, sijainti ja toimitusehdot (nouto, postitus, postikulut). Sikäli kuin ei suoraan mallista ilmene, pakollinen tieto on myös käyntimekanismi (automaatti, manuaalivetoinen, kvartsi, muu).

4.2. Lisäksi on erittäin suotavaa että ilmoituksessa mainittaisiin kellon referenssinumero, kellon ikä, huoltohistoria, yleiskunto (uudenveroinen, pieniä käytönjälkiä, naarmuja lasissa, takakannessa jne.). Kuvaus myytävästä kokonaisuudesta auttaa myös ostopäätöksessä: fullset (joka tarkoittaa alkuperäistä laatikkoa kaikilla papereilla ja varusteilla), paperit, laatikko, aitoustodistus, lisärannekkeet, jatkopalat, käyntitarkkuus-sertifikaatti (esim COSC).

4.3. Myytävää kelloa ei saa mainostaa pelkästään ulkoisen palvelun web-osoitteeseen linkkaamalla, vaan myös siinä tapauksessa kohdassa 1 mainitut tiedot ovat pakollisia. Tämä koskee myös muissa FB-ryhmissä olevia ilmoituksia. KH-ryhmää varten on tehtävä oma erillinen ilmoituksensa.

4.4. Väärennösten kauppaaminen on yksiselitteisesti kielletty. Väärennöksen kauppaamisesta seuraa välitön ryhmästä poistaminen.

4.5. Homaget ovat sallittuja. Niillä tarkoitetaan muita malleja etäisesti tai läheisesti muistuttavia kelloja kuten Steinhartin Ocean 1, kunhan homagen taulussa ei ole minkään jäljiteltävän kellon virallisia logoja tai muita tunnisteita. 

4.6. Toisten myyntiketjuissa ei saa myydä tai mainostaa muita kilpailevia kelloja tai tuotteita tai muilla tavoin häiritä myyjän mahdollisuuksia saada tuote myydyksi. Jos epäilet myytävän kellon aitoutta tai pidät hinnoittelua niin vääränä että siitä saattaa koitua huomattavaa tappiota mahdolliselle ostajalle, ilmoita asiasta ylläpidolle.

5. KAUPPIAIDEN JA ELINKEINOHARJOITTAJIEN TOIMINTA

Yritysten kaupallinen markkinointi ilman erillistä lupaa on kielletty.  Sännöllä halutaan välttää ryhmän muuttuminen pelkäksi kauppiaiden kauppapaikaksi. Erillisen luvan voi saada, mikäli markkinointi kohdistuu pelkästään ryhmän jäsenistöön ja ryhmän jäsenet hyötyvät siitä selvästi. Säännöllä pyritään välttämään ryhmän täyttämistä myynti- tai markkinointi-ilmoituksista. Lähtökohtaisesti ylläpito haluaa rakentaa hyvät välit kauppiaisiin ja miettiä yhteistyössä, miten ryhmää voi rakentavista käyttää hyväksi liiketoiminnan tukemiseen. Alla esitetyt kohdat koskevat toimijoiden itsensä julkaisemia viestejä ja ilmoituksia.

5.1. Markkinointi ja mainostus

Kaupalliset toimijat voivat julkaista markkinoinnillisia viestejä ryhmässä seuraavin ehdoin:

i) Ei hintoja tai hintakeskusteluita (jälleenmyyjä/kauppias on velvollinen ohjaamaan mahdollisen kaupantekokeskustelun yksityisviesteihin, sähköpostiin tai omille sivuilleen; ts. ei hintavääntöjä julkisiin viestiketjuihin). Tilanteessa, joissa jäsenet kyselevät hintoja, on kauppias velvollinen vastaamaan esimerkiksi ”YV” ja jatkamalla keskustelua yksityisviestein.

ii) Ei spämmäämistä; max 3 markkinoinnillista viestiä / viikko – ryhmän ei ole tarkoitus olla mainospaikka, vaan ryhmän jäseniä hyödyttävä keskustelualue.

iii) Viestien tulee olla hyvän maun mukaisia ja kelloihin ja kellokulttuuriin liittyviä.

v) Viestien tulee olla luonteeltaan kellojen käyttöön tai harrastukseen liittyviä (ei geneerisiä katalogikuvia, kuvia kelloista pelkissä laatikkossa tai ns. pelkkiä pelkkiä myyntikuvia, vaan ns. fiilis- tai käyttökuvia).

vi) Kaupallisten toimijoiden tulee ilmoittautua ylläpidolle yksityisviestillä

*HUOM. Kaupallisia viestejä lähetettäessä on otettava huomioon ryhmän tarkoitus – kellokulttuurin ja harrastamisen edistäminen. Mikäli viestit katsotaan pelkästään mainoksiksi, pitää ylläpito oikeuden puuttua asiaan.

5.2. Uusien kellojen alennuskampanjat

Ryhmässä on mahdollisuus julkaista ilmoituksia alennuksista, kunhan ne ovat selkeästi ryhmän jäseniä hyödyttäviä ja kooltaan tavallisessa kaupankäynnissä esiintyviä perusalennuksia huomattavasti suurempia (karkeasti -35-50% ovh hinnoista). Mikäli suunnittelet kampanjaa, ota ensin yhteys ylläpitäjiin, sillä kamppikset on mahdollista toteuttaa tehokkaasti Kelloharrastajat FB-sivun kautta, jolloin tieto ei huku viestivirtaan, vaan pysyy esillä tehokkaammin.

6. YLLÄPITÄJIEN TOIMINTA

Ryhmän toiminnasta vastaavat erikseen nimetyt ylläpitäjät. Ylläpitäjällä on oikeus poistaa yksittäisiä kommentteja, keskusteluja tai henkilöitä oman harkinnan mukaan mikäli viestien sisältö on ristiriidassa sääntöjen kassa. Mahdollisista toimista pyritään tiedottamaan joko julkisesti tai yksityisviestien kautta. Tilanteissa joissa ylläpitäjä joutuu poistamaan viestejä tai henkilöitä, pyritään tilanne hoitamaan siten, että jäsenen yksityisyyden suoja säilyy mahdollisimman hyvänä. Tämän vuoksi kaikista toimenpiteistä ei välttämättä informoida julkisesti erikseen. Rasistiset, henkilökohtaiset tai suoraan loukkaavat viestit voivat johtaa ryhmästä erottamiseen suoraan. Facebookissa ei ole erityisen hyviä ylläpito-työkaluja ja tämän vuoksi yksinkertainen erottaminen tarkoittaa jäähyä, ei lopullista erottamista. Mikäli tulet erotetuksi ryhmästä, ota yhteys ylläpitoon yksityisvietillä tai Kelloharrastat FB-sivun kautta niin selvitetään.

Pyydämme huomioimaan, että ryhmää ylläpidetään talkoovoimin ja tästä johtuen  vastaamisessa voi välillä kestää tavallisista arkikiireistä johtuvista syistä.

7. FEIKIT / VÄÄRENNÖKSET

Väärennöksistä keskusteltaessa on noudatettava erityistä varovaisuutta sekä kysyttäessä, että kommentoitaessa. Aihe on harrastajille erityisen herkkä.

1. Kaikenlainen kaupankäynti väärennetyistä kelloista on kiellettyä. Myös yllyttäminen tai kysyminen väärennösten hankkimisesta on kiellettyä.

2. Selkeästi väärennettyjen kellojen kuvien esittäminen aitoina tai ilman asiaankuuluvaa ilmoitusta siitä että kyseessä on väärennös on kiellettyä.

3. Muiden jäsenten mielipiteen kysyminen tietyn kellon aitoudesta on sallittua, kunhan tehdään selväksi että kyseessä on mahdollisesti väärennetty kello.

4. Muiden jäsenten varoittaminen muualla kaupattavista väärennöksistä tai mahdollisista väärennöksistä on sallittua, kunhan tässäkin tapauksessa tehdään selväksi että kyseessä on todennäköisesti väärennös ja että sitä EI kannata ostaa.

5. Opetus- ja sivistämistarkoituksessa on sallittua kirjoittaa väärennösten tunnistamisesta.

8. TAPAHTUMAT

Ryhmässä on sallittua ja toivottavaa järjestää miittejä eli tapaamisia. Lähtökohtaisesti KH-ryhmälle järjestettävien tilaisuuksien tulee liittyä tavalla tai toisella kelloihin ja niiden tulisi olla voittoa tuottamattomia. Miittien oheisohjelmana voi toki olla tutustuminen panimoon, viskeihin, autoihin tai muuhun kiinnostavaan.

Miitin järjestämisen lähtökohtana on, että palveluiden ja tarjottavien tuotteiden olla osallistujille maksuttomia. Mikäli maksuja peritään, niin ainoastaan siten, että pakollisia ja kohtuullisia kuluja saadaan katettua. Tapahtuman järjestäjän tulee myös antaa ylläpidolle tästä tarpeellinen selvitys pyydettäessä. Käytännön tarkoituksena on varmistaa, ettei ryhmää käytetä vain kaupalliseen markkinointiin ja ehkäistä ryhmän muuttuminen markkinointi-kanavaksi.

Isommat tilaisuudet johon liittyy myös selkeä kaupallinen intressi, tulee järjestää yhteistyössä KH-ylläpidon kanssa.

Ylläpito pidättää oikeudet muutoksiin.

Jäseniä FB-ryhmässä

Järjestettyä tapahtumaa

Kellokauppaa jäsenten välillä

Share This