Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs3/57/kellohar/public_html/wp-includes/post-template.php on line 284

Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/fs3/57/kellohar/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841

Perintö valtameripurjehdusten ajoilta – Ulysse Nardin Maxi Marine Diver

tammi 25, 2017 | Arviot, kelloharrastajat, Sukeltajankellot, Yleinen

Ulysse Nardin on kellomerkki, jolla on historiaa enemmän kuin moni arvaakaan. UN perustettiin Sveitsissä jo vuonna 1846, jolloin vain 26-vuotias Ulysse Nardin alkoi valmistaa oman nimensä alla monimutkaisia taskukelloja ja merikronometreja (engl. Marine Chronometer). 1800-luvulla valtameripurjehtijat suunnistivat sekstantin, auringon ja merikronometrien avulla. Kellojen tarkkuus oli purjehtijoille äärimmäisen tärkeä asia, sillä päiväntasaajalla suunnistettaessa yhden sekunnin virhe vastaa matkassa 463 metrin virhettä.

Ulysse Nardinin merikronometrit keräsivät maailmalla mainetta. Valmistaja voitti 18 kultamitalia kansainvälisissä näyttelyissä sekä kronometrien tarkkuuskilpailuissa. Tästä UN Maxi Marine Diver kuin moni muukin valmistajan malli muistuttaa kantajaansa: kellon takapuolelle on kaiverrettu 18 kultamitalin saavutusajat ja -paikat.

Sukeltajankello

Termillä tarkoitetaan
alunperin sukelluskäyttöön suunniteltuja kelloja.
”Suklarin” tunnistaa yleensä vesitiivistä kuoresta ja liikuteltavasta minuuttikehästä.

Maxi Marine Diver – spesiaali sukelluskello

UN Maxi Marine Diver on hyvin erilainen sukelluskello verratuna esim. Rolex Submarineriin, Omega Seamastereihin tai muihin sukelluskellojen standardeihin.

Kun kellon ottaa käteen, kiinnittyy huomio lähes välittömästi kellon rannekkeeseen. Ranneke on tehty kumista ja siinä on kaksi titaanista välipalaa. Lisäksi rannekkeen linkkulukko on titaania. Titaanin etuna ruostumattomaan teräkseen verrattuna pidetään yleensä sen lyömätöntä lujuus/paino -suhdetta, mutta titaanin toinen mielenkiintoinen ominaisuus on titaanin huono lämmönjohtavuus. Tämä näkyy käytännössä siten, että kun kellon laittaa aamulla pöydältä ranteeseen, ei kello tunnu ranteessa kylmältä niin kuin teräskellot, vaan käytännössä huoneenlämpöiseltä. Myös kellon pohja on titaania, joten kellon jokainen rannetta koskeva osa on titaania.

 

Taulu täynnä tutkittavaa

Rannekkeen lisäksi myös MMD:n taulu on selvästi omanlaisensa. Taulussa katse kiinnittyy ensimmäiseksi tuntimarkkereihin ja minuutti- sekä tuntiviisariin. Viisarit ovat ns. ”partial-skeleton” -malliset, joissa osa viisarista on avoin. Tuntimarkkereiden ja viisarien muodot tuovat mieleen vesiliikenteen signaaliliput.

Seuraava asia, jonka taulusta huomaa, on käyntivaran ilmaisin. Tätä komplikaatiota löytää harvoin sukelluskelloista. Komplikaatio on hauska lisä etenkin sellaiselle henkilölle, jolla ei ole aikaisemmin sellaista ollut. Käyntivaran vaihtelua on hauska seurata pitkin viikkoa.

Itse kellotaulu on hyvin mielenkiintoinen. Taulu on täynnä pieniä koloja, jotka aikaansaavat kelloon kauniin 3D-efektin. Koloista seuraakin kellon lempinimi, ”golfpallo”.Kellon päivyri on toteutettu viisaasti. Päivyrin suurentava kyklooppi on lasin sisäpuolella, joten lasi on ulkopuolelta täysin sileä. Päivyri on sijoitettu kello kuuden kohdalle, joka ilahduttaa symmetristä kellotaulua etsiviä.

Miksi valita UN Maxi Marine Diver?

Maxi Marine Diver on kello, jota on sananmukaisesti ilo käyttää. Se on tyylikäs, tarkka (artikkelin kello heittää n. 2 sek/viikko) ja mukava. Lisäksi MMD:n ostamalla voi olla varma siitä, että saa vastinetta rahoilleen: n. 10 vuotta vanhojen full settien hinnat liikkuvat vain hieman yli 3000 eurossa. Kellon käyttötarkoituksia silmällä pitäen MMD on kotonaan rennon pukeutumisen yhteydessä. Kumirannekkeen, paksuutensa (12,5mm) ja ison halkaisijansa (42,7mm) takia kello ei ole parhaimmillaan, kun kantajallaan on puku päällä.

Kello, joka on todella suunniteltu käyttäjä mielessä

MMD:n istuvuutta ranteessa kehutaan. Eikä turhaan. Rannekkeen titaaniset välipalat suorastaan halaavat käyttäjänsä rannetta ja pitävät huolen siitä, että rannetuntuma on aivan omaa luokkaansa.

Toinen asia, joka MMD:ssa on huipputasoa, on lume. Vihreää Luminovaa on saatu mahdutettua markkereihin sekä viisareihin niin paljon, että kellon hohto kestää pitkälle pikkutunneille saakka. Lisäksi UN:n modifioima luotettava ETA-koneisto pitää tarkasti aikaa.

Ulysse Nardin, Maxi Marine Diver tekniset tiedot:  

Ref.263-33/3-92Halkaisija – 42,7mm, Paksuus – 12,5mm, Safiiri-lasi, Yksisuuntainen minuuttikehä, 48h käyntivara, Käyntivaran ilmaisin, Päivyri, Vesitiivis 300m

  • Tekniikka & koneisto 81%
  • Yleinen viimeistelyn taso 86%
  • Soveltuvuus eri käyttötilanteisiin 67%
  • Rannekeen toteutus 94%
  • Hinta-laatusuhde / vastinetta rahalle 92%

Erilainen sukelluskello

Ulysse Nardin Maxi Marine Diver on erityinen suklari. Kuminen ranneke titaanisine välipaloineen, käyntivaran ilmaisin ja elävä taulu erottavat MMD:n satojen muiden suklarien joukosta. MMD on kello, jonka useimmiten tunnistaa vain asiaan vihkiytynyt kelloharrastaja. Cliché tai ei, MMD on kello hänelle, joka haluaa jotain erilaista.

Samuli Karjalainen Samuli on harrastanut 15-vuotiaasta asti mekaanisia arvokelloja. Kellot ovat hänelle tapa ilmaista itseään, tärkeä osa pukeutumista sekä toisaalta mahdollisuus laittaa rahat johonkin, joka säilyttää arvonsa.
Share This