Kellot

Baume & Mercier Clifton Baumatic – Peto lampaan vaatteissa

Viime keväänä Helsingin Watch Show -tapahtumassa pääsin tutustumaan uuteen Baume & Mercier Cliftoniin. Kello tai valmistaja eivät varsinaisesti herättäneet entuudestaan erityisiä fiiliksiä, mutta ensitutustumisesta jäi kytemään tunne, että tällainen on vielä saatava.  Baume & Mercier on Suomessa hieman tuntemattomaksi jäänyt valmistaja, jonka juuret ulottuvat jopa vuoteen 1830 asti. Nykyisellään B&M valmistaa kunnollisia laatukelloja 2000-5000 euron hintaluokkaan ja se kuuluu samaan kovatasoiseen Richemont -perheeseen, kuten esimerkiksi IWC, Panerai, Cartier, Montblanc, JLC tai Vacheron Constantin. B&M:n näkyvyys on ollut Suomessa maltillista ja todennäköisesti juuri siksi Pohjois-Amerikassa ja Keski-Euroopassa suosittu valmistaja on jäänyt kotipohjolassa vähemmälle huomiolle. Toisaalta merkillä ei ole myöskään ollut yhtä ikonista mallia (kuten Omega Speedmaster tai JLC Reverso), joka olisi kiinnittänyt laajan yleisön huomion. 

Käsittelyssä oleva Clifton Baumatic on malliston lippulaiva ja se kohahdutti kellomaailmaa melkoisesti ilmestyessään talvella 2018. Clifton Baumatic tarjoaa nimittäin sekä paperilla, että käytännössä rahaansa vastaan paljon enemmän kelloa, kuin on yleensä on totuttu. Olisiko sillä mahdollisuuksia B&M:n ikoniksi? 

Baume & Mercier Clifton Baumatic Chronometre

Erityinen Baumatic -koneisto

Alkajaisiksi on todettava, että tästä kellosta tekee erityisen  Baumatic -koneisto, joka on jo itsessään ominaisuuksien puolesta erittäin mielenkiintoinen. Pitkä viiden päivän käyntivara yhden jousikotelon rakenteella, anti-magneettiset ominaisuudet sekä ohkaisuus ovat ominaisuuksia, joita ei olla totuttu näkemään tämän hintaluokan kelloissa. Erikoisemmaksi tilanteen tekee se, että kello periaatteessa kilpailee esimerkiksi saman konsernin IWC Portofinoa vastaan, josta löytyy edelleen perinteisempi ETA/Sellita -pohjainen koneisto; vaikka IWC:n kellojen hinnat ovat jonkin verran korkeampia Clifton Baumaticiin nähden. 

Baumatic lienee manufacture- ja in-house-markkinointihehkutuksestaan huolimatta peruja Richemontin “ETA:lta”, ValFleurielta. ValFleuriel on Richemontin omistama koneistovalmistaja, joka kehittää ja tuottaa koneistoja konsernin brändien tarpeisiin. Vaikka kyseessä onkin B&M:n käyttöön tehty koneisto, voinee sitä versioituna odottaa tulevaisuudessa myös kalliimpien brändien kelloihin, kuten vaikka edellä mainittuun Portofinoon. Jos asiaa tarkastelee lähemmin, niin Baumatic sekä IWC:n pilotti-kelloissa esiintyvä 32110-sarjan koneisto vaikuttavat ulkoisessa tarkastelussa hyvinkin saman tyyppisiltä jo nyt. Vaikka eri valmistajat ovat julkaisseet viime vuosina ahkerasti uusia koneistoja, on kyseessä silti seikka, joka nostaa pitkälti ETA/Sellita -pohjaisiin ratkaisun muuten luottavan Baume & Mercierin kiinnostavuutta täysin uudelle tasolle. 

Baumaticin viimeistely on hienostunut hiottuine ja koristeltuine siltoineen. Ylpeyden aihetta ei ole erityisesti kätketty, sillä sitä voi ihastella lasisen takakannen läpi. Koneisto on toisaalta ollut tuotannossa vain vähän aikaa, joten sen todellinen suorituskyky nähdään vasta joidenkin vuosien päästä. Nyt neljän kuukauden mittaisella testijaksolla kello on pitänyt aikaansa arkikäytössä ihailtavasti, sillä ennen talviaikaan siirtymistä kello oli ehtinyt edistää kolmen kuukauden aikana vain 3 sekuntia. 

Vasemmalla Baumatic -koneisto, oikealla IWC 32110 -koneisto . Kuvat: www.baume-et-mercier.com & www.iwc.com.

Clifton kellona

Baume & Mercier Clifton Baumatic on mittasuhteiltaan erinomainen lähes kaikkiin ranteisiin (halkaisija 40mm, korkeus 10,2mm). Kello ottaa hyvin vetoa ja tuntuu käytettäessä jämäkältä. Valkoinen taulu jäljittelee posliinia, mikä on itseasiassa klassisuudessaan ja samalla harvinaisuudessaan melko virkistävää. Taulussa ei ole mitään liikaa ja indeksit ovat sopivassa tasapainoissa osoittimiin nähden. Crosshair eli ristikkokuvio tuo mieleen Bauhaus -muotoilun ja samalla  tauluun pientä urheilullisuutta, minkä ansiosta kelloa ei voi pitää pelkkänä pukukellona vaikka sen perusilme melko perinteinen onkin. Itsellä kello on ollut käytössä työympäristössä pikkutakin kanssa, mutta välillä se jää myös vapaalla ranteeseen villapaidan kaverina. Taulussa ei ole minkäänlaista lume/itsevalaisevaa kohtaa, mutta kiillotetuista osoittimista ja indekseistä saa selvää myös hämärässä yllättävän hyvin. Taulun ja osoittimien viimeistely vetää vertoja sisarvalmistajien tuotteille. Esimerkiksi JLC Master Control tai jo mainitun IWC Portofinon rinnalla Cliftonin on hankala arvioida olevan merkittävästi edullisempi. IWC-fanina on melkein jopa todettava, että asia saattaa olla hieman kirvelevästi jopa päinvastoin.

Cliftonin lasi on aavistuksen kupera ja kuoren kylki keskeltä harjattu. Toteutus on tyylikäs ja toimii taulun kanssa yhteen erinomaisesti. Nahkainen ranneke on laadultaan hyvin tasokas ja jämäkkä vaatien useamman viikon käyttöä näyttääkseen parhaat puolensa. Sisäpuolella on merkintä “Made in France” ja tässä tapauksessa toteutusta katsoessa sen voi arvailla olevan mahdollisesti peräisin ABP Parisin tehtaalta. Rannekkeessa ei ole siis säästelty. Erityisenä huomiona alkuperäisessä rannekkeessa on pikalukitus, jonka ansiosta ranneketta voi tarvittaessa vaihtaa nopeasti. Tämä on hyvä lisä niille, jotka haluavat vaihdella erivärisiä rannekkeita tilanteen mukaan. Toisaalta pikalukituksen kanssa on syytä olla varovainen, sillä niillä on usein tapana rikkoutua helposti. 

Baumatic -koneisto lasisen takakannen läpi kuvattuna. Vasemmassa laidassa nähtävissä rannekkeen pikalukitus.

Kritiikki

Baume & Mercier Clfiton Baumatic on erinomainen kello, josta on todella vaikea keksiä erityistä moitittavaa. Kello on tehty viimeisen päälle ja omassa hintaluokassa se tarjoaa todella rajusti vastinetta rahalle. Mahdollisesti ainoa oikeasti relevantti mieleen tuleva parannus kokonaisvaikultemaan olisi ollut “5 days” -tekstin pois jättäminen taulusta. Pelkkä “Chronometer” olisi tekstinä riittänyt. Pienenä lisänä Cliftoninin osoittimiin olisi voinut kiillottaa hieman särmikkäämmät reunat, jolloin osoittimet olisivat erottuneet taulusta vielä selkeämmin –  joskin osoittimet ovat nykyiselläänkin toimivat ja istuvat kokonaisuuteen hyvin. Ehkä kellon mukana olisi myös voinut tulla perinteisen rannekkeen soljen sijaan ranneketta säästävä perhoslukko. Näin pienten huomioiden mieleen tuleminen kertoo yksinkertaisesti siitä, että kello on toteutettu muuten erinomaisen hyvin.  

Kokonaisuutta pohtiessa kyseessä on epätavallisen vahva suoritus, joka tarjoaa paljon vastinetta rahalle. Samassa hintaluokassa on vaikea keksiä yhtä hyvää vaihtoehtoa saman tyylisuunnan maltillisen kokoisille, kohtuuhintaiselle, inhouse-koneiston omaavalle kellolle.   Baume & Mercier kelloja myyvät suomessa Salkari ja Mikon Kulta.


Kenelle?

Säännöllisesti pikkutakkiin ja kauluspaitaan pukeutuvalle ja laatua arvostavalle miehelle, jota hieman tuntemattomampi brändi ei häiritse.

Vaihtoehdot:

IWC Portofino, JLC Master Control, Omega DeVille Hourvision

Tekniset tiedot:

Kuori & koko: 40mm, 10,2mm, 72 grammaa, teräs, vesisuojaus 50m, kaareva lasi jossa päällä heijastuksenesto-pinnoite.

Koneisto: Baumatic BM12-1975A, 120h käyntivara, antimagneettinen, COSC-sertifioitu.

Ranneke: Musta alligaattori, perinteinen solki.

Suositushinta: 3200 Eur.

Linkit:

https://www.baume-et-mercier.com/en/collections/clifton-baumatic-men/watch-clifton-baumatic-10436-date.html

Joonas Kokko

Kelloharrastajien ylläpitäjä & perustaja

Joonas on intohimoinen Kelloharrastaja ja kellokriitikko. 15:n vuoden ja yli 400:n kellon kokemuksella hän kirjoittaa ja ylläpitää myös kelloharrastajien verkkosivustoa. Kellojen tutkimisen ohella hän on myös intohimoinen kellovalokuvaaja.