Seiko Presage Sharp Edge
Kellot

Presagen teroitetut hampaat – Seiko Presage Sharp Edge SPB1691J

Seiko täydensi syksyllä vaivihkaa Presage –mallistoaan. Koronavuoden tiimellyksessä uutuus on todennäköisesti jäänyt monelta kelloharrastajalta huomaamatta. Kyseessä on kuitenkin omassa hintaluokassaan hyvin mielenkiintoinen uudistus. Noin tuhannen euron hintainen Presage Sharp Edge tarjoaa nimittäin paljon laatua ja tyyliä, sekä nostaa Presage-sarjan kokonaan uudelle tasolle.

Presage-mallisarja nostaa tasoaan

Mikäli Seiko Presaget eivät ole ennestään tuttuja, niin todetaan, että Presage on perinteisesti ollut ”laatua kohtuullisella rahalla”-mallisarja, jonka kellot ovat tyypillisesti olleet tyyliltään klassisia ja hinnoittelultaan 400-800 euron tuntumassa. Uusi Presage Sharp Edge –mallisto on kokonaan uusi Presage-sarjan täydennys. Se ei siis korvaa muita malleja, vaan täydentää sarjaa uusilla sporttisemmilla all-rounder kelloilla, jotka sopivat arkeen niin t-paidan, kuin pikkutakin kanssa. Sharp Edge on myös monessa mielessä viimeistellympi ja tasokkaampi kokonaisuus perinteisempiin Presage-malleihin nähden – mikä tietysti näkyy myös hintalapussa, sillä hinta on kohonnut aavistuksen tuhannen euron arvokkaammalle puolelle.

Terävät kulmat säväyttävät – todellinen ”Pikku GS”

Uusissa malleissa on paljon nopeasti silmään pistäviä elementtejä, kuten persoonallisesti kuvioitu taulu. Käsitellään taulua kuitenkin vähän myöhemmin, sillä huomio kannattaa kiinnittää ensin siihen mikä on mallisarjan nimenkin puolesta ilmeistä, eli kellon kuoreen. Uudessa Presagessa on hintaan nähden poikkeuksellisen upea ja kiinnostava kuori, joka tuo mieleen Seikon lippulaiva-sarjan, Grand Seikon hienosti viimeistellyt kuoret. Särmäreunainen ja kooltaan monen ranteeseen todella hyvin istuva kuori (39,3mm x 47,2mm x 11,1 mm) on harjattu ja kiilloitettu upeasti. Sama linja jatkuu myös rannekkeessa, joka on pari millimetriä solkea kohti kapeneva sekä hintaan nähden hätkähdyttävän hyvä ja jämäkkä. Kiinnostavana yksityiskohtana kuori on myös pinnoitettu. Pinnoituksen on tarkoitus estää naarmuuntumista ja kevyitä kolhuja.  Kuori on vesisuojattu 10barin eli 100m painetasoon asti.

Hienolle kuorelle on syytä antaa arvoa, sillä yleensä tuhannen euron hintaluokassa on tavattu nähdä melko vähän yhtä viimeisteltyjä kuoria. Kokonaisuus on sporttinen ja raikas – tavallaan yksinkertainen ja suoraviivainen, mutta paljon enemmän yksityiskohtia sisältävä kuin ensivilkaisulta voisi olettaa. Ranteessa särmäreuna on miellyttävä. Kellon huomaa, mutta se ei ole liian painava, eikä olemattoman kevyt. On helppoa todeta, että kuori on tämän kellon juttu ja siinä Seiko on onnistunut erinomaisen hyvin.

Asanoha-kuvioitu taulu kääntää katseita

Kelloa tarkastellessa huomio kiinniittyy kuvioituun tauluun, joka ei ole erityisen tyypillinen. Asanoha (eli hampun lehti) –kuviointi on toista tuhatta vuotta vanha perinteinen japanilainen tekstuuri, joka on yleinen esim. tekstiileissä. Japanilaiseen kulttuuriin tyypillisesti kuviointiin liittyy symboliikkaa – Asanoha viestii kasvua, aikuisuutta ja kypsymistä. Kuviointi on toteutettu taulussa hienosti. Kolmiulotteisuuden ja kiiltävän lakan tuoman metallinhohdon myötä taulu on eloisa ja katseita keräävä. Tauluvariaatioita on yhteensä neljä. Muut värit ovat sininen, valkoinen sekä ruskea. Näistä viimeksi mainittu on muista poiketen saatavilla vain ruusukultaisin kuorin. Kuvioinnin ansiosta taulun väri vaihtelee eri valaistuksissa voimakkaasti ja vihreä taulu on marraskuun hämärässä lähempänä mustaa kuin vihreää. Lumepisteet indeksien kohdalla auttavat erottamaan ajan pimeässä.

Viisarit – pieni yksityiskohta, joka vaatii keskittymistä

Monessakaan lukemassani kelloarviossa tai katsauksessa ei tavata kiinnittää huomiota kellojen viisareihin. Presagen viisarit kuitenkin yllättävät. Itsevalaisevalla lumemassalla täytetyt minuutti- ja tuntiviisari ovat viimeistelty toinen puoli kiilloittaen ja toinen puoli harjaten. Tämä pieni yksityiskohta on viisarien muuhun tasoon nähden ylellinen. Viimeistelyn myötä viisarit erottuvat paremmin ja tuovat kelloon omaleimaisuutta. Sekuntiviisari on puolestaan tavallinen, joskin tässä vihreässä mallissa kullattu.

6R35-koneisto

Seiko Presage Sharp Edgen moottorina toimii 2019 julkistettu 6R35-koneisto, joka on nähtävissä lasisen takapohjan läpi. Hyvä peruskoneisto on varustettu 70 tunnin käyntivaralla. Koneisto on jossakin mielessä päivitys astetta korkeampaan suuntaan perinteisempiin Presage-malleihin nähden. Tässäkin mielessä rahalle saa vastinetta.

Kritiikki

Kritiikkiä pohdittaessa on hyvä pitää mielessä kellon hinta. 1090 euroa on melkein kaksi kertaa enemmän kuin Presage -sarjan kelloista on totuttu maksamaan. Toisaalta moneen sveitsiläisen nähden rahalle myös saa paljon vastinetta. Aikaisempaan hinnoitteluun tottuneet Seiko-fanit saattavat pitää kellon hintaa kovana, mutta toisaalta kello on merkkiä tuntemattomille erityisesti hinta-laatusuhteen osalta mielenkiintoinen ja jopa edukas.

Yleisellä tasolla eniten mielipiteitä jakavaksi tekijäksi muodostunee lopulta taulun väritys. Seikon käyttämä vihreä on suorassa valossa melko kirkas tuoden mieleen joulun. Kullanvärinen sekuntiviisari korostaa juhlallista vaikutelmaa. Sininen taulu on aavistuksen maltillisempi, mutta itse olisin kaivannut mallistoon vielä ”tylsää” grafiittia tai harmaata, jolloin kelloon olisi helpompi yhdistellä myös muita rannekkeita.

Muun kokonaisuuden ollessa selvästi hintaa paremmalla tasolla, huomaan toivovani taulun indekseiltä pikkuisen parempaa viimeisteytasoa. Indeksien taso on kuitenkin yleisesti hyvä ja havainto kertoo enemmän siitä, että kellon kokonaistaso kuorineen, rannekkeineen ja taulun kuviointeineen on hyvää luokkaa.

Siinä missä minuutti- ja tuntiviisari ovat hienosti viimeistellyt, ei ihan samaa voi sanoa sekuntiviisarista. Kultainen sekuntiviisari ei ole välttämättä kaikkien makuun ja se erottuu muista viisareista viimeistelyltään karumpana. Sinisessä versiossa sekuntiviisari on puolestaan metallinen ja kokonaisuus ehkä omaan silmään toimivampi. Toisaalta tähän liittyvä kritiikki on melko vähäistä, sillä kyse on lopulta makuasiasta.

Kehumani kuoren osalta ainoa huomio liittyy nuppiin. Särmäreunan nuppi on koristettu S-logolla, mutta valitettavasti se ei ole ruuvilukittava. Ruuvilukitus olisi ollut miellyttävä lisäominaisuus, mutta se olisi todennäköisesti nostanut kokonaisuuden hintaa.

Yhteenveto

Seiko on uudistanut rohkeasti Presage-sarjaa tuoden siihen kokonaan uuden Sharp Edge –malliston. Särmäreunat ovat keskimäärin muihin Presage-sarjan kelloihin verrattuna arvokkaampia, mutta ne tarjoavat silti huomattavaa vastinetta rahalle persoonallisella ja tyylikkäällä otteella. Uusia malleja voi pitää onnistuneina ja ne tuovat mieleen Seikon premium-malliston Grand Seikon, jonka kellot ovat hinnaltaan moninkertaisia. ”Pikku GS” on siten hyvin suositeltava ja tutustumisen arvoinen kohde sporttista yleiskelloa etsivälle. Kello sopii hyvin ainoaksi kelloksi, tai kokoelmaan jossa on tilaa persoonalliselle kohtuuhintaiselle yleiskellolle.

Tekniset tiedot lyhyesti:
Kuori: 38mm x 46,9mm x 12mm teräskuori. Safiirilasi jossa heijastuksenesto, lasinen takapohja. Vesisuojaus 10bar/100m.
Taulu ja osoittimet: Musta kiiltävä taulu, päivyri ja käyntivara-mittari. Indekseissä itsevalaiseva lumepiste. Osoittimet itsevalaisevat.
Koneisto: Seiko 6R35, 70 tunnin käyntivara.
Ovh: 1090 EUR
Valmistajan nettisivu: https://www.seikowatches.com/global-en/products/presage/special/sharp_edged_series/

Joonas Kokko

Kelloharrastajien ylläpitäjä & perustaja

Joonas on intohimoinen Kelloharrastaja ja kellokriitikko. 15:n vuoden ja yli 400:n kellon kokemuksella hän kirjoittaa ja ylläpitää myös kelloharrastajien verkkosivustoa. Kellojen tutkimisen ohella hän on myös intohimoinen kellovalokuvaaja.

Teksti ja kuvat, Joonas Kokko