Kellot

ORIENT STAR Outdoor (RE-AU0260B) kohtuuhintainen kenttäkello

Vuonna 1950 Tokiossa perustettu Orient on jäänyt Suomessa japanilaisia sisariaan Seikoa  ja Citizenia vähemmälle huomiolle. Tässä jutussa katsastetaan Orientin premium-sarja Orient Starin kenttäkellohenkistä (field watch) Outdoor AU0260B:tä sekä taustoitetaan Orientia kellovalmistajana.  Millaista vastinetta Suomessa vähemmän tunnettu japanilainen tarjoaa, ja olisiko kellosta täyttämään kellolaatikon kenttäkello/pilotti –osasto?

Orientin historia lyhyesti 

Orientin tarina on usealle kellomerkille tyypillinen. Shogoro Yosihdan vuonna 1901 perustama yhtiö toimi aluksi taskukellojen maahantuojana Tokiossa. Seuraavien vuosikymmenien aikana yhtiö alkoi valmistaa kultaisia kellonkuoria ja hieman myöhemmin mittaristoja ja seinäkelloja. Toisen maailmansodan aikana toiminta keskeytettiin vuonna 1949, mutta jo 1950 yhtiö aloitti toimintansa uudestaan Tama Keiki –nimellä. Vuotta myöhemmin kansainväliseen toimintaan suuntaava yritys vaihtoi nimekseen Orient Watch Companyksi. Ensimmäinen Orient Star –kello esiteltiin vuonna 1951. 60- ja 70- luvuilla Orient valmisti laadukkaita ja tarkkoja kelloja Japanin koettaessa tavoittaa Sveitsiä laatukellojen valmistajana. 2003 Orient perusti oman luksuskelloyksikön, joka alkoi tuottaa Orient Royal –kelloja. Nämä vastasivat sisarvalmistaja Seikon Grand Seiko –mallistoa. Seiko Epson kuitenkin hankki Orientin vähitellen kokonaan omistukseensa ja nykyään yhtiö on osa Seiko-konsernia. Orient Royal lakkautettiin 2016, joten Orient Star on nykyisin valmistajan laadukkain kellomallisto. On hyvä huomata, että vaikka Orient kuuluu periaattessa samaan konserniin Seiko-kelloja valmistavan Seiko timepieces -yhtiön kanssa, on se kuitenkin täysin itsenäinen toimija.

Orient Star – hyvin tehtyä peruslaatua järkevään hintaan

Orient valmistaa kahta mallistoa; Orientia ja Orient Staria. Siinä missä Orient keskittyy edullisiin peruskelloihin, joiden viimeistelytaso on osin hieman karkeaa, tarjoavat Orient Star –kellot puolestaan huolitellumpia kelloja, joista löytyvät laatuominaisuudet vertautuvat esimerkiksi sveitsiläisten Certinan, Hamiltonin tai Tissotin tuotteisiin, tai vaikkapa Seikon Presage –sarjaan. Käsittelyssä olevan ref AU0260B –mallin ov-hinta asettunee veroineen noin 800 euron tuntumaan, mutta vastaavan voi löytää netistä noin 500 eurolla. Kellon kohderyhmää ovat siis henkilöt, jotka etsivät hyvälaatuista, varmatoimista ja hyvillä ominaisuuksilla varustettua kelloa, josta riittää iloa huollettuna kymmeniksi vuosiksi.

Ei nimi kelloa pahenna, kun perusasiat ovat kunnossa

Eräs japanilaisten kellojen vitsaus länsimaalaisittain ovat kellojen nimet. Siinä missä eurooppalaiset kellot ovat yleensä nimetty selkeästi, identifioituvat japanilaiset kellot mystisten kirjainnumeroyhdistelmien taakse. Tämä kello on virallisesti ORIENT STAR Sports Outdoor RE-AU0206B. Vaikeasti muistettavasta nimestä huolimatta kellon ominaisuuksien valossa ovat perusasiat hyvässä kunnossa: 41mm kuoreen on sovitettu Orientin valmistama F6N43-automaattikoneisto, safiirilasista löytyy heijastuksia estävä pinnoite ja kellon takapuolella on ikkuna koneiston ihailua varten. Koneistosta löytyy potkua 50 käyttötunniksi ja kuori on tiivistetty uintikelpoiseksi (100m). Viimeistelyn osalta koneistoa voisi verrata Seikon 6R tai Etan Standard 2824-koneistoon. Kelloa voi myös vetää käsin, kunhan pyörittää kierrenupin ensin auki. Nuppi on kooltaan iso ja tutuma hyvä. Taulussa olevan power reserve –mittarin ansiosta käsin vetäminen on itseasiassa melko hauskaa, sillä pyörityksen vaikutuksen näkee heti. Kuori on näppärän kokoinen. Sen ns lug-to-lug -mitta, eli pituus on 49mm ja paksuus 12mm. Kuoren musta väri on saatu aikaiseksi PVD-pinnoitteella ja se on viimeistelty osin harjaamalla ja osin kiillottaen. Kelloa ei voi kutsua pieneksi, muttei myöskään erityisen suureksi. Tämän kokoinen kello toimii useimmille hyvin.

Valitse nahkaranne nato-rannekkeen sijaan

Valitsin oman kelloni nato-rannekkeella, mutta samaa kelloa on saatavana myös perinteisemmällä nahkarannekkeella. Orientin natossa ei sinänsä ole mitään vikaa, päinvastoin! Ranneke on hyvin viimeistelty ja sen sisäpuolella on nahkainen pinta parantamassa käyttömukavuutta. Rannekkeessa on myös Orient-solki ja paikallaan pitävän nastan, springbarin, päällä metallinen suoja joka varmistaa nastan paikallaan pysymisen kovemmassakin menossa. Ranneke on kuitenkin itsessään paksu ja se nostaa kelloa ranteesta peräti 3,5mm. Muuten hyvän kokoinen kello istuu nato-rannekkeessa siten epäkäytännöllisen korkealla. Jälkeenpäin ajateltuna valitsisin kellon nimenomaan perinteisellä nahkarannekkeella. Rannekkeiden osalta on myös todettava, että kellon lugiväli, eli rannekkeen leveys on aavistuksen epäkäytännöllinen 21mm ja sen vuoksi tarvikerannekkeiden löytäminen ei käy käden käänteessä. Kelloihin vihkiytynyttä harrastajaa tämä tuskin haittaa, sillä 21mm rannekkeita saa tilattua tarvikkeena maailmalta, mutta pääasiassa kivijalassa asioiville vaihtoehtoja voi olla tarjolla niukasti.

Taulu lumoaa ja lume säihkyy

Kellotaulua ei voi olla kehumatta. Orientin taulun pinta muistuttaa karkeaa hiiltä tehden tyypillisestä kenttäkellotaulusta astetta mielenkiintoisemman. Rosoinen taulu yhdistyy näppärästi pronssin värisiin osoittimiin, jotka ovat täytetty väriltään patinaa muistuttavalla lumeaineella. Ratkaisu on virkistävä ja toimiva. Mustavalkoisia, toinen toistaan muistuttavia tauluja on maailma pullollaan, mutta Orient erottuu edukseen ollen samaan aikaan tunnistettava, hauska ja aavistuksen ekslusiivinen. On kuitenkin todettava, että osoittimien ja taulun viimeistely on osin karkeaa, eikä kelloa voi niiden osalta verrata monta tuhatta euroa kalliimpiin laitteisiin. Omassa hintaluokassaan suoritus on kuitenkin hyvä. Taulun oikea luonne herää eloon vasta pimeän tullen, sillä sekä indeksit, että osoittimet loistavat pimeässä upeasti. Lopputulos on persoonallinen ja valtavirrasta riittävästi erottuva.

Kritiikki

ORIENT STAR Sports Outdoor RE-AU0206B:sta löytyy lopulta hintaan suhteutettuna melko vähän kritisoitavaa. Kyseessä on tasapainoinen paketti hyvillä ominaisuuksilla persoonallista kenttäkelloa etsivälle, kohtuulliseen hintaan. Helpoista muutoksista päivyrin värin olisin toivonut olevan musta. Kellon valkoinen päivyrikiekko paitsi näyttää printtijälkensä puolesta halvalta, niin myös kiinnittää katseen – eikä erityisen hyvällä tavalla. Jo tarkemmin pureskellun rannekeasian voi puolestaan taklata valitsemalla kellon perinteisemmällä rannekkeella. Kelloa harkitsevan on hyvä myös tiedostaa, että sinänsä hieno musta PVD-pinnoitettu kuori saattaa ajan saatossa kerätä kolhuja, joita ei saa jälkeenpäin kunnostettua. Toisaalta seikkailuhenkisessä kellossa pienet kolhut pikemminkin kaunistavat kokonaisvaikutelmaa. Orient ei brändinä ole ollut Suomessa erityisen voimakkaasti esillä, joten sen valinta ei varmasti ole kaikille itsestäänselvyys. Toisaalta kelloharrastajalle hieman tuntemattomampi brändi saattaa olla kiinnostava vetovoimatekijä.

Yhteenveto

Käsittelyssä oleva ORIENT STAR Ourdoor RE-AU0206B tarjoaa hyvää vastinetta rahalle. Kello on kauttaaltaan hintaan nähden hyvin tehty ja ulkoisesti siinä on hauskoja ja persoonallisia elementtejä, joiden ansiosta se erottuu muuten melko geneerisessä kategoriassaan.

Tekniset tiedot:

Kuori: Pinnoitettu teräs (PVD), 41mm (halkaisija), 49mm (pituus), 12mm (paksuus)

Lasi: Pinnoitettu safiilasi (etu), lasi (taka)

Koneisto: Automaatti Orient F6N43, käyntivara 50h, Japani

Vesisuojaus: 100m

Ominaisuudet: Päivyri, käyntivara-mittari, pysähtyvä sekuntiviisari

Ranneke: Nato-ranneke, sisäpuoli nahkaa

https://www.orient-watch.com/Collections/ORIENT-STAR/Sports/ORIENT-STAR%3A-Mechanical-Sports-Watch/p/RE-AU0206B

Orient-kelloja Suomessa edustaa Timanttiset:

https://www.timanttiset.fi/

Joonas Kokko

Kelloharrastajien ylläpitäjä & perustaja

Joonas on intohimoinen Kelloharrastaja ja kellokriitikko. 15:n vuoden ja yli 400:n kellon kokemuksella hän kirjoittaa ja ylläpitää myös kelloharrastajien verkkosivustoa. Kellojen tutkimisen ohella hän on myös intohimoinen kellovalokuvaaja.

Teksti ja kuvat, Joonas Kokko