Huawei GT 2 Watch
Kellot

HUAWEI Watch GT 2 – Onko älykellosta kelloharrastajan sporttikelloksi?

Älykellot jakavat tunnetusti kelloharrastajien mielipiteitä. Viimeisen kuuden vuoden aikana yleistyneet laitteet eivät ole kaikkien harrastajien mieleen, mutta voisiko älykello toimia silti kelloharrastajan urheiluvälineenä muiden kellojen rinnalla? Sain alkukesästä testattavaksi syksyllä 2019 julkaistun Huawei GT 2 Watchin.

GT 2 Watch, siis mikä?

Kyseessä on Huawein valmistama Huawei Lite-käyttöjärjestämällä toimiva ns. smart watch. Kellon lailla ranteeseen puettava laite on pikemminkin tietokone, joka sisältää erilaisia applikaatioita matkapuhelimen tapaan. Laitteessa on sensorit ja teknologia mm. gps-paikannukseen, sykkeen seurantaan sekä muiden laitteiden kanssa yhdistämiseen (bluetooth). Älykellolla voi puhua myös puheluita tai lukea viestejä, mikäli matkapuhelin on bluetooth-etäisyyden päässä laitteesta.

GT 2 Watch on suuresta koostaan huolimatta ranteessa kevyt.

Smart Watcheja markkinoidaan yleiskelloina, joissa on hirmuinen määrä erilaisia ominaisuuksia. Tässä tarkastelussa keskitytään pääasiassa liikuntaan liittyviin asioihin ja ajatellaan laitetta ennemmin liikunta- ja urheiluvälineenä, kuin yleiskellona. On kuitenkin todettava, että yleiskellomaisesta markkinoinnista huolimatta laitteen liikuntatoiminnot ovat vahvat ja tavallaan myös pääosassa. GT 2 tasapainoilee siten vaihtoehtona edullisten käyttökellojen ja selkeämmin liikuntaan suunnattujen laitteiden välissä.

GT 2 Watchin näyttö on iso ja grafiikat selkeitä.

Haaveena liikuntakokemus ilman mukana raahattavia kamppeita

Itselläni älykellolle on liikuntakäytössä selkeä tilaus. Oma arkiliikuntani koostuu lenkeistä, kuntosalista sekä pallopeleistä (esim. tennis ja salibandy). Etenkin lenkki- ja saliharjoittelun suhteen olen toivonut jo pitkään, että pääsisin kokonaan eroon mukana raahattavasta puhelimesta. Puhelin on toiminut paitsi suorituksen seurantavälineenä, niin ehkä vielä keskeisemmin Spotify-soittimena ja tarvittaessa sähköisenä lompakkona. Älykello voisi siis oikeasti ratkaista käytännön murheet – olkoonkin, että ne ovat melko pieniä.

Isokokoinen ja kevyt laite sopii liikuntaan

Vaikka GT 2 Watch –älykelloa markkinoidaan yleiskellona, soveltuu se hyvin liikunta- ja urheilukäyttöön. Laitteessa on iso kosketusnäyttö ja kaksi painiketta, joiden avulla valikoita pystyy opettelun jälkeen selaamaan melko nopeasti. Logiikka ei avaudu ensikertalaiselle heti, mutta viidennellä lenkkikerralla laitteen kanssa alkaa tulla jo toimeen. Todennäköisesti aiemmin Android (tai Wear OS) käyttöjärjestelmällä varustettuja älykelloja käyttäneet saavat asiasta kiinni nopeammin.  Kuoren halkaisija on massiivinen 46mm, minkä johdosta laitetta on turha yrittää pukea kauluspaidan kanssa. Lenkkipolulla tilanne on taas toinen, sillä kevyt (41 grammaa) laite tuntuu ranteessa luontevalta, etenkin lisävarusteena myytävän kumihihnan kanssa. Isolta näytöltä on helppo seurata suorituksen edistymistä ja tarvittaessa kello myös kommentoi robottiäänellä missä mennään. Huomion arvoista on, että kello täytyy kiinnittää ranteeseen melko kireälle, jotta sykemittaus toimii kunnolla. Löysällä ollessaan isokokoinen kello tuppaa helposti kiepsahtamaan ranteen yli, eikä sykemittaus toimi. Koon suhteen älykellot ovat ongelmallisia, sillä liian pieni koko heikentää laitteen käytettävyyttä muussa käytössä ja liian iso koko taas laitteen hallintaa.

Kelloharrastajan näkökulmasta on mukavaa, että kelloon voi valita ”taulun” muutamasta eri vaihtoehdosta. Kellotaulut eivät ole kovin perinteisiä, mikä osaltaan sopii laitteen funktioon ja olemukseen.  iPhone-käyttäjät eivät pääse asentamaan uusia kellotauluja, joten minun oli tyydyttävä Huawei-suunnittelijoiden luomuksiin. Olemassa olevat taulut ajavat asiansa, mutta valitettavasti fiilis jää vähän ontoksi. Olisi jollakin tapaa hienompaa, mikäli valittavia tauluja olisi enemmän, tai niitä voisi tehdä itse.

Kellon takakannessa sijaitsee anturi sykemittauksekselle sekä lataukselle.


Monipuoliset urheiluominaisuudet

GT 2 Watch kätkee sisäänsä valmiit ohjelmat kuudelle eri liikuntamuodolle joiden päälle on rakennettu erilaisia toimitoja vastaamaan kuntoilijan tarpeita. GT 2 kädessä on mahdollista myös uida. Ohjelmat tuntuvat sopivilta yleisliikkujalle, joka harjoittelee kuntosalilla tai lenkkipoluilla. Vastaavasti pallopelien pelaajat joutuvat pettymään. Pyöräilyä varten kelloon olisi mehevää liittää esimerkiksi kadenssitunnistin tai kytkeä kello Strava-ohjelmistoon, mutta valitettavasti tällaisia herkkuja ei ole tarjolla. Silti tavalliselle arkiliikkujalle kello antaa runsaasti vaihtoehtoja.

Virtaa tulee ja virtaa menee

Eräs ensimmäisten älykellojen vitsaus oli nopeasti hupeneva akku. Huawei GT 2 Watch akku kestää käytössä ilahduttavan hyvin: täyteen ladattuna jopa puolitoista viikkoa. Tähän kuitenkin liittyy varaus – mikäli kelloa käyttää GPS ja sykemittaus päällä, hupenee akun varaus selvästi nopeammin. Jos päälle laittaa vielä musiikit langattomien kuulokkeiden kautta on laite hyvä ladata aina liikuntasuorituksen jälkeen. Virrankäyttö ja akkuteknologia ovat kehittyneet viime vuosina ja tämän suhteen GT 2 on hyvin toimiva tuote, mikäli vertailukohtana käytettään ensimmäisen sukupolven älykelloja. Älykello ladataan magneetin avulla kiinnittyvän langattoman latausalustan kautta. Lataus toimii hyvin ja nopeasti. Parikymmentä minuuttia latauksessa riittää antamaan virtaa seuraavaan treeniin.

Viimeistely on niin hyvää kuin hintaluokassaan voi odottaa

Mikäli GT 2:sta koittaa asetella samalle viivalle perinteisten kellojen kanssa, asettuu kuoren ja rannekkeen viimeistelyn taso noin 50-100 euroa maksavan kellon kanssa samaan kategoriaan.  Tässä mielessä suoritus on ihan hyvä, kun ottaa huomioon sisuksista löytvän monimutkaisen teknologian. Kellon mukana tulee nahkaranneke, jonka laatu on melko heppoinen. Onneksi sen voi halutessaan korvata tavallisella 22mm rannekkeella. Sekä nahkaranne, että tarvikkeena myytävä kumiranneke ovat tasalevyisiä, mikä ei varsinaisesti paranna käyttömukavuutta. Kun ajattelee kellon ominaisuuksia, niin on oikeastaan erikoista, ettei kumiranneke ole vakiovaruste, vaan se täytyy hankkia erikseen.

Kellon mukana toimitetaan ranneke ja laturi. Kuvissa oleva kumiranneke myydään erillisenä lisävarusteena.

Matkapuhelimella on merkitystä

Odottamistani ominaisuuksista kenties etukäteen keskeisin oli langattomien kuulokkeiden ja Spotifyn käyttö. Paperilla Spotifyn pitäisi toimia mallikkaasti, mutta käytännössä asia on toisin. Omassa käytössäni ei nimittäin ole Huawein (tai edes Android järjestelmällä varustettua) puhelinta. Applen tuotteiden yhteensopivuus on vaatimaton ja laitetta voi käyttää vain osittain. Perusominaisuudet harjoitusten seuraamiseen liittyen synkroinotuvat Huawei Health –appin kautta, mutta netin artikkeleita selaamalla selviää, että esimerkiksi Spotifyn kuuntelu suoraan kellosta ei ole tuettujen ominaisuuksien listalla. Laite ei tue myöskään ApplePay:n vastinetta GooglePay:ta. On siis hyvä huomata, että älykellot ovat edelleen hyvin pitkälti matkapuhelinriippuvaisia (sama koskee tietysti muiden valmistajien älykelloja). Toisin sanottuna, liikuntamurheeni jäävät siis osin ratkaisematta. En pysty käyttämään se enempää Spotifya, kuin GooglePayta. Kaverin Huawei-puhelimella testatessa Spotify kuitenkin toimii.  

Käytettävyydessä vielä hiomista

Katsausta kirjoittaessa tulin lukeneeksi useampia arvioita erilaisista älykelloista. Eräs vähälle käsittelylle jäävä alue vaikuttaa usein olevan kellon konkreettinen käyttö. GT 2 Watchin kehitysalueiksi voikin mainita niinkin arkisia asioita, kuin laitteen käyttö esimerkiksi juostessa. Näyttö tai taulu heijastaelee valoa melko paljon ja vaikka kellon grafiikat ovat informatiiviset, on niistä paikoin vaikea saada selkoa. Sama koskee laitteen selaamista lenkin aikana. Olisi hyvä, jos kelloon ei tarvitsisi juostessa juuri koskea, sillä hikiset sormet, kirkas valo ja hieman epälooginen käyttöliittymä johtavat helposti turhautumiseen. GT 2 Watch sinänsä tekee sen minkä lupaa, mutta tekemistä olisi. Totuttelun myötä laitetta oppii kallistamaan ja ohjaamaan siten, että asiat saa tehtyä toivotulla tavalla.

Yhteenveto

Huawei GT 2 Watch on edukas Huawein omalla Lite -käyttöjärjestelmällä varustettu älykello (ovh 249€). Laite toimii hyvänä kuntoilukumppanina ja on hinnaltaan sen verran houkutteleva, että sen hankkimista voi suositella osittain. Keskeistä on, että käytöstä löytyy valmiiksi Huawei-matkapuhelin. Ilman täysin yhteensopivaa puhelinta käyttö jää valitettavasti hieman rajatuksi. Mikäli harrastusrepertuaariin kuuluu muita lajeja, joissa älytoiminnoista voisi olla hyötyä (kuten golf, laskettelu, pyöräily tai purjehdus) kannattaa pohtia tarkasti tarjoaako GT 2 Watch riittävästi ominaisuuksia ja mahdollisuuksia. Nimestään huolimatta tähän älykelloon ei nimittäin ole asennettavissa lisää ”älyä” yhtä helposti, kuin matkapuhelimiin.

Pelkkää lenkkiä juoksevalle arkiliikkujalle ja Huawei-puhelinta käyttävälle laite on hintaisekseen hyvä hankinta ja se mahdollistaa mukavia toimintoja, joilla saa ryyditettyä omaa suoritusta sekä nostettua treenaamisen mukavuutta. Nyt kun laitteen julkistuksesta on jo yli puoli vuotta, saa GT 2:sta vielä nopean googlailun perusteella jonkin verran alennettuun hintaan. Enemmän harrastavien tai muita laite-ekosysteemejä käyttävien kannattaa kuitenkin tarkastella myös muita vaihtoehtoja.  

Valmistajan verkkosivut: https://consumer.huawei.com/en/wearables/watch-gt2/

Joonas Kokko

Kelloharrastajien ylläpitäjä & perustaja

Joonas on intohimoinen Kelloharrastaja ja kellokriitikko. 15:n vuoden ja yli 400:n kellon kokemuksella hän kirjoittaa ja ylläpitää myös kelloharrastajien verkkosivustoa. Kellojen tutkimisen ohella hän on myös intohimoinen kellovalokuvaaja.

Teksti ja kuvat: Joonas Kokko