Kellot, Yhteisö

Viisi vuotta Mörskyä – S.U.F Helsinki x Kelloharrastajat Myrsky MY-KH 

Joulukuussa 2017 Kelloharrastajat ja Stepan Sarpanevan S.U.F Helsinki julkaisivat toistaiseksi halutuimman suomalaisen rannekellon. Helsingin Kaapelitehtaalla valmistettu kello nostatti aikanaan merkittävän kiinnostuksen harrastajien keskuudessa ja 50:n kellon sarja myytiin loppuun ennätystahtiin alle kahdessa minuutissa.  Kello sai harrastajien keskuudessa lempinimikseen Mörsky, sillä kellon hankkineiden harrastajien yllätykseksi kellon läpinäkyvästä takakannesta löytyi Muumeista tuttu Mörkö-hahmo. Mörkö tuli yllätyksenä kellon tilanneille ja se paljastettaisiin kellon hankkineille vasta kellon luovutushetkellä.


Millainen kello Mörsky on? 

MY-KH pohjautuu S.U.F Helsingin Myrsky -kelloon, jota voidaan pitää tyyliltään lentäjänkellona. Outokummun teräksestä valmistetussa kellossa on tummansininen aurinkohiottu (sunray) taulu, jonka minuuttikehä ja indeksit ovat hopeiset ja Myrsky-mallin tunnusomainen ristikko ja Myrsky-teksti tummansinisiä. Taulun keskustassa olevat lumepisteet ovat puolestaan valkoisia. Kellon takapuolelta löytyy hienosti koristellun koneiston (Soprod A1) paljastava ikkuna. Alkuperäinen ranneke puolestaan on erityistilauksena kelloon suunniteltu suomalainen poronnahka-ranneke. Kello toimitettiin S.U.F Helsingin tyylin mukaisesti Helsingissä valmistetussa nahkaisessa kotelossa, jonka sisäpuolelle on painettu Mörkö-hahmo. 

Tyylillisesti Mörskyn voidaan sanoa vieneen Myrsky -sarjaa aavistuksen juhlavampaan suuntaan. S.U.F Helsingin Myrsky on tunnettu työkalumaisuudestaan, mutta kiiltävä taulu sekä hienostunut väritys yksityiskohdissa tekivät kellosta smart casual -henkisen. Myöhemmin Myrsky-sarja täydentyi myös muilla sunray-tauluvaihtoehdoilla. 

Tarina joka hakee vertaistaan

Julkistamisen jälkeen Mörskyn voidaan sanoa elävän leveitä vuosia ja saavuttaneen paikkansa etenkin kotimaisten harrastajien sydämissä. Kello valmistettiin juhlistamaan Kelloharrastajien ensimmäistä viittä vuotta, sekä 10 000 jäsenen rajan rikkoutumista. Ajatus Mörkö-hahmosta juontuu erikoiskellojen yhteydestä sarjakuvahahmoihin. Suomalaisena hahmona Mörkö sopi kelloon hienosti myös kunnianosoituksena suomalaista taidetta ja kulttuuria kohtaan, erityisesti Suomen itsenäisen ajan saavuttaessa samana vuonan 100:n vuoden merkkipaalun. Kelloharrastajat näkyy tunnuksena ainoastaan kellon mallimerkinnässä. 

Myrsky LE-KH oli saatavilla ainoastaan Kelloharrastajien kautta. Poikkeuksen teki kello nro.1., joka huutokapattiin 29.5.2018 maailman arvostetuimmassa kansaivälisessä kellohuutokaupassa Phillips Watchesilla. Lopullinen vasarahinta kellolle oli peräti 71 000 HKD, eli noin 7800 euroa. Huudettu hinta lahjoitettiin lyhentämättömänä rakennusvaiheessa olleelle Helsingin Lastensairaala -hankkeelle. Hinta oli melkoinen, sillä Mörskyn hinta uutena oli 2850 Euroa. 


Millainen fiilis kellosta on viiden vuoden jälkeen? 

Mörsky on luonnollisesti erityinen kello monella tasolla. Jälkeenpäin on helppo todeta, että kelloon valittu sininen taulu oli aikaansa edellä ja on kestänyt kellomaailman trendejä hyvin. Yhtälailla Mörkö-hahmo on noussut hauskuudessaan erottamaan Mörskyä muista kelloista ja myöhemmin Sarpanevan Muumi-aiheiset taidetta hipovat teokset ovat luoneet teemaan tietynlaista jatkuvuutta. Hauskana huomiona kellon kokoon liittyvä trendi on muuttunut Mörskyn olemassa olon aikana melkoisesti. Julkistusajankohtana joulukuussa 2017 42mm kuori oli luokiteltavissa keskikokoiseksi, tai ei ainakaan erityisen suureksi kelloksi. Nyt 2023 Mörsky tuntuu selvästi isokokoiselta kellolta. Mörskyn iso taulu luo myös illuusiota tavanomaista suuremmasta kellosta. Koko ei kuitenkaan erityisemmin haittaa – lentäjänkellon kuuluukin olla isohko. 

Yleisesti Myrskyä voidaan pitää erityisen onnistuneena kellona. Vaikka Myrsky on ollut tuotannossa jo pitkään, on se pystynyt säilyttämään raikkautensa ja erikoisuutensa – harva kello on yhtä tunnistettavasti lentäjänkello, näyttämättä tavanomaiselta lentäjänkellolta. Myrsky-taulun asettelussa, typografiassa sekä kuoren työstössä on saavutettu selkeä ja tunnistettava omaleimaisuus, jonka voi todeta olevan kellomaailmassa valitettavasti katoava luonnonvara. 

Entä se fiilis? Mörsky on viiden vuoden jälkeen edelleen jatkuvassa käytössä. Positiivisena huomiona kelloon tuntuu sopivan ranneke kuin ranneke, minkä vuoksi sen löytää ikään kuin aina uudestaan ja uudestaan. Mörkö antaa aiheen hymyyn kerta toisensa jälkeen päälle pukiessa. Fiilis ei siis ole haihtunut mihinkään – kello voikin todeta olevan täyttä terästä, edelleen.


S.U.F Helsinki Myrsky MY-KH, Tekniset tiedot

Kuoren koko:42mm
Paksuus:10,4mm
Rannekkeen leveys:20mm
Koneisto:Automaatti, Soprod A10 S.U.F
Kuoren materiaali:Teräs, alkuperä Suomi, Outokumpu
Ranneke:Poron nahka, tehty Suomessa
Sarjan koko:50+1 (1 kello myyty hyväntekeväisyyshuutokaupassa)
KH, S.U.F Helsinki ja Moomin tekivät kellosta myös videon, voit katsoa sen tästä.